Rólunk

a legnagyobb magyarorSzági feSztiválok, a hazai zenei élet több élvonalbeli elŐadójának turnéja, valamint SzámoS koncert, party éS egyéb rendezvény technikai hátterének SzervezéSe fŰzŐdik az eXpander nevéhez.

A rendezvénytechnikai cégek közt ma már piacvezető cég alapító-tulajdonosa, Dudás Béla a szakma azon „nagy öregjei” közé tartozik, akik meghatározó szerepet játszottak a hazai hangosító ipar kialakulásában és fejlődésében. Az elmúlt majd’ 30 évben a hazai koncertipar szinte összes képviselőjével dolgozott együtt. Műszaki vezetőként több száz koncert, turné és számos nagyrendezvény technikai lebonyolítását irányította, részt vett Barry White koncertturnéján illetve Stevie Wonder, Tina Turner, Joe Cocker vagy a Guns N’ Roses koncertjének hangosításában. Több évtizedes tapasztalatát 1999 óta az EXPANDER keretein belül kamatoztatja.

A rendezvényszervező cég fő profilja a különböző rendezvények technikai szervezésének lebonyolítása, mely a rendezvény teljes technikai vertikumát – színpadok felépítése, hang- és fény- technika kiépítése – jelenti. Az EXPANDER partnerei közt található – mások mellett – Európa egyik leg- nagyobb multikulturális rendezvénye, a Sziget fesztivál. Az alkalmanként közel 400.000 látogatót számláló egyhetes fesztivál 76 hektáros területén mintegy 60 programhelyszín, illetve a teljes infrastruktúra elektromos hálózatát, hang-, és fénytechnikáját építi ki a cég. A fesztivál számos programhelyszíne közül a legnagyobb a 840 m²–es 14 m magas, 20 tonna teherbírású, több mint 80 tonna súlyú Nagyszínpad, melynek felépítése szintén az EXPANDER nevéhez fűződik. Ezen a helyszínen, az elmúlt évek során, nem kisebb nevek léptek fel, mint David Bowie, Iggy Pop, Nick Cave, a Radiohead, a Faithless, az Oasis, The Cure, a Prodigy, a Placebo, a Franz Ferdinand, a Korn vagy a Slayer… és még sokan mások.

A Diszkronika & stage c. szaklap így írt a 2006-os Sziget technikai hátteréről: „Elmondható, hogy a Sziget hang- és fénytechnikai felszereltsége minden szempontból megállná a helyét bármely fesztiválon, legyen az bárhol a világban. A hozzáértő szakember gárda rengeteg energiát igénylő munkája mellett a felszerelés minősége is egyre jobb. Hangtechnikai szinten a Meyer Sound, EAW, Dynacord, JBL, Martin Audio mind-mind a világ élvonalába tartoznak és valamennyi gyártótól a felsőkategória jelent meg.”

Az EXPANDER névhez fűződik továbbá a legnagyobb hazai „utcafesztivál”, a Budapest Parádé technikai lebonyolítása is. Az alkalmanként félmillió látogatót szórakoztató megarendezvényen, színpadokon illetve kamionokon építenek ki fény és hangtechnikát.

Szintén az EXPANDER irányítja a legnagyobb vidéki zenei-kulturális fesztiválok, így a soproni VOLT Fesztivál, a tokaji Hegyalja Fesztivál, a mezőtúri WAN2 Fesztivál, a Szegedi Ifjúsági Napok illetve a marosvásárhelyi Félsziget Fesztivál technikai szervezését. A cég neve fém- jelzi továbbá a Szenvedélyek Napja, a WOMUFE Fesztivál, és az egyik legnagyobb elektronikus tánczenei rendezvény, a Parádé Bónusz technikai lebonyolítását is. A referencia-rendezvények sorát szaporítja az EFOTT, immár negyedik éve, a 2004-ben szervezett Glu-Glu Fesztivál valamint az 1999-tôl 2005-ig megrendezett Sport Sziget Fesztivál. A nagyrendezvények illetve partyk mellett koncertek, koncertturnék megbízható technikai lebonyolítója az EXPANDER. Az elmúlt időszakban – egyebek mellett – Ákos, a Jazz+AZ, a Rapülők és a Cotton Club Singers turnéjának biztosított műszaki hátteret.

2011-ben készült el szolgáltatásunk bővítését szolgáló új egység, egy 1000 adagos termelőkonyha, amivel biztosítani tudjuk a rendezvények catering ellátásának professzionális hátterét. A rendezvényeken kívül, lehetőség van melegétel, hidegkonyhai készítmények és menü rendelésére is.